تاثیرات زیست محیطی انرژی خورشیدی

تاثیرات زیست محیطی انرژی خورشیدی

انرژی خورشیدی یکی از منابع عظیم و البته تجدیدپذیر برای تولید برق به شمار می رود. استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق مزیت هایی چون پاک بودن و داشتن کمترین آلاینده ها اشاره کرد. اهمیت روز افزون محیط زیست و نیاز روز افزون برق، انسان را بر آن داشته است تا برق را به روش های پایدار با کمترین آلاینده ها تولید کند. در این مقاله به تاثیرات زیست محیطی انرژی خورشیدی می پردازیم.

در سال‌های اخیر، کشف شد که انرژی خورشیدی را می‌توان جمع‌آوری و ذخیره کرد تا در مقیاس جهانی با هدف جایگزین کردن منابع متعارف انرژی مورد استفاده قرار گیرد. همانطور که جهان تمرکز خود را به انرژی پاک تر معطوف می کند، انرژی خورشیدی اهمیت قابل توجهی یافته است.

انرژی خورشیدی یکی از محبوب ترین انواع انرژی های تجدیدپذیر در جهان است. اما تولید برق با انرژی خورشیدی نیز تاثیرات زیست محیطی و محدودیت های خود را دارد که باید قبل از احداث نیروگاه خورشیدی به آن توجه کرد. در واقع در طرح های توجیهی نیروگاه خورشیدی علاوه به همه ی پارامترها و زیرساخت هایی که بررسی می شود، به اکوسیستم و تغییرات آن در اثر احداث نیروگاه نیز پرداخته می شود.

انرژی خورشیدی یک منبع تجدید پذیر است، به این معنی که می توان آن را به طور طبیعی در طول زمان دوباره پر کرد. همچنین نسبت به انواع سنتی تولید انرژی، گزینه سازگارتر با محیط زیست است، زیرا هیچ انتشار مضری ندارد.

اثرات زیست محیطی انرژی خورشیدی

انرژی خورشیدی شکل نسبتاً پاک و سبزی از انرژی های تجدیدپذیر است، اما اثرات زیست محیطی خاصی دارد.

از بین رفتن زیستگاه جانواران

سیستم های انرژی خورشیدی برای نصب پنل های خورشیدی به زمین نیاز دارند. در حالی که برخی از مناطق نسبت به سایرین برای نصب پنل های خورشیدی مساعدتر هستند، هر منطقه ای که برای این منظور پاکسازی و توسعه یافته باشد، زیستگاه گمشده در نظر گرفته می شود. قرار دادن پنل های خورشیدی بر روی سازه های موجود به جلوگیری از این مشکل کمک می کند.

اختلال در اکوسیستم

پاکسازی یک منطقه از درختان یا سایر پوشش های گیاهی برای نصب پنل های خورشیدی، می تواند تأثیر قابل توجهی بر اکوسیستم های منطقه ای داشته باشد. علاوه بر این، ساخت جاده ها و خطوط انتقال لازم برای حمایت از توسعه انرژی خورشیدی در مقیاس بزرگ می تواند زیستگاه ها را تکه تکه کند، حیات وحش را مختل کند و گونه های غیر بومی را معرفی کند.

استفاده از آب

سیستم های انرژی خورشیدی به مقداری آب برای تمیز کردن و خنک کردن نیاز دارند. مقدار دقیق آب مصرفی به نوع فناوری خورشیدی بستگی دارد.

قرار گرفتن در معرض مواد سمی

پنل های خورشیدی حاوی مواد خطرناکی مانند کادمیوم هستند که در صورت انتشار در هوا یا آب می تواند برای انسان و محیط زیست سمی باشد. اما این مواد در شیشه و پلاستیک محکم بسته شده اند، بنابراین به احتمال زیاد خارج نمی شوند مگر اینکه یک پانل شکسته یا در آتش سوخته باشد.

پسماند پنل خورشیدی

بر اساس برخی برآوردها، ممکن است تا سال 2050 حدود 78 میلیون تن زباله پنل های خورشیدی در جهان وجود داشته باشد. این مقدار زباله چالش‌های مهمی را برای عملیات بازیافتی که هنوز به سیستم‌های دفع مناسب مجهز نشده‌اند. (یعنی محل‌های دفن زباله) ایجاد خواهد کرد.

یکی از مزیت های انرژی خورشیدی این است که مشکلات آن ( از جمله زباله ها ) در ابتدا شناسایی شده اند. حتی روش های اقتصادی دفع زباله ها هم توسط شرکت ارائه شده است.

انتشار آلاینده ها و  فلزات سنگین

پنل های خورشیدی حاوی مواد خطرناکی مانند کادمیوم هستند که در صورت انتشار در هوا یا آب می تواند برای انسان و محیط زیست سمی باشد. اما این مواد در شیشه و پلاستیک محکم بسته شده اند، بنابراین به احتمال زیاد خارج نمی شوند مگر اینکه یک پانل شکسته یا در آتش سوخته باشد.

همچنین پنل های خورشیدی را می توان از سیلیکون یا آرسنید گالیم ساخته شد که اگر به درستی دور ریخته نشوند برای محیط زیست سمی هستند. فرآیند تولید همچنین مواد مضر دیگری مانند گاز اکسید نیتروژن و پرفلوئوروکربن را ایجاد می کند که (PFCs) به گرم شدن کره زمین کمک می کند.

مقالات مرتبط » شرایط زمین احداث نیروگاه خورشیدی

اما چگونه اثرات زیست محیطی انرژی خورشیدی را کاهش دهیم؟

کاهش اثرات زیست محیطی انرژی خورشیدی

خوشبختانه راه هایی برای کاهش اثرات زیست محیطی انرژی خورشیدی وجود دارد.

از دست دادن زیستگاه

یکی از راه‌های حل این چالش، استفاده از زیرساخت‌های موجود در صورت امکان (مثلاً پارکینگ‌ها، زمین‌های نامرغوب، سقف سوله یا پشت بام ) و توسعه تأسیسات خورشیدی جدید در زمین‌هایی است که قبلاً برای اهداف دیگر پاکسازی شده‌اند.

اختلال در اکوسیستم

یکی از راه های رفع این چالش، به حداقل رساندن اختلال در اکوسیستم می تواند به سادگی استفاده از مواد محلی و پیروی از بهترین شیوه های ساخت و ساز که اختلال را به حداقل می رساند، باشد.

مصرف آب

استفاده از سیستم های مدیریت آب کارآمد می تواند به کاهش مصرف آب توسط پنل های خورشیدی کمک کند.

زباله های پنل خورشیدی

توسعه فناوری های بازیافت کارآمدتر برای پنل های خورشیدی می تواند به کاهش آسیب احتمالی ناشی از این مواد کمک کند.

قرار گرفتن در معرض مواد خطرناک

بازیافت پنل های خورشیدی قدیمی به جای دور ریختن آنها در محل های دفن زباله می تواند به کاهش آسیب احتمالی ناشی از این مواد کمک کند.

انتشارات آلاینده های مضر

راه هایی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از تولید پنل های خورشیدی وجود دارد، از جمله استفاده از زیست توده تجدیدپذیر به جای سوخت های فسیلی در فرآیندهای تولید و نصب تجهیزات کنترل آلودگی بر روی دودکش ها در کارخانه ها.

نتیجه گیری

استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق، همانند دیگر روش های تولید برق از مزایا و معایب خاصی برخوردار می باشد. اما با ارائه طرح توجیهی مناسب، می توان آنها را مدیریت کرد. اگر به دنبال راه اندازی نیروگاه خورشیدی هستید، متخصصان گروه کیفیت میتوانند بهترین مشاوران شما باشند. برای مشاوره تخصصی درباره ی راه اندازی انواع نیروگاه های کوچک مقیاس با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *